
My, ľudia, máme šialenú predstavivosť, vďaka ktorej si občas komplikujeme alebo spestrujeme život tak, ako je len to možné. V knihe Café Groll sa píše o neuveriteľnom čare Anny, najkrajšom dievčati v nevestinci, vďaka ktorej prichádzalo množstvo zákazníkov do bordelu a keďže každý ju chcel, bola stále obsadená, niektorí muži ju nikdy nevideli a museli sa uspokojiť s inou prostitútkou z ponukového listu. Predstava Anny však pomotala hlavu mnohým a jednému, ktorý sa s ňou nikdy nestretol, zmenila dokonca život.
Kým som sa dostala k prehliadnutiu videí Kay´s cooking, ktoré som dostala ako tip na nekorunovanú kráľovnú varenia vo Veľkej Británií, ubehol nejaký čas, počas ktorého bola Kay v mojich predstavách niečo ako dokonalá bytosť obdarená šarmom a silným sexepílom, pri ktorom chilli papričky strácali na sile a Rib eye na šťavnatosti. Lepka povedala, že má nádherný prízvuk a v mojich predstavách sa tak diabolská krása spojila s anjelským hlasom, ktorý keby počul Rózsa, tak ho hneď zakomponuje do ďalšej verzie hymny, samozrejme, až za fujaru. Vlastne to nehrozí, Kay nie je naša a my nič cudzie nechceme.
Otvorila som si stránku Kay´s cooking na youtube a na chvíľu som onemela. Ale len na chvíľu. Potom som si povedala, že veď pozerám určite na zaujímavú ženu, s ktorou by sa dali kradnúť keď nie kone, tak mačky určite. Na tvár, v ktorej bolo viac pohody ako v relaxačnom kresle od Möbelixu. Oukej, hovorím si, mnou očakávaný sexuálny kaliber kuchárky mením na reálnu pohodáčku. Klikám optimisticky random na prvé video Chicken salat.
Kay ukazuje na kuracie stehná pripravené v panvici, pričom stehenné kosti všetkých sú zlomené. Uf, stáva sa to, občas z balenia kuracích stehien alebo krídeliek vytiahnem nejaký ten kus so stopami po krutom mučení dozorcov v slepačinci, ale kde vyhrabala Kay toľko mrzákov?! Fajn, poďme ďalej. Kay hovorí, že kuracie stehná predtým umyla a pre istotu to opakuje, osvety v oblasti hygieny nie je dosť. Stehienka osolí, okorení. Ingrediencie na šalát ako napríklad mrkvu, reďkovky, paradajky, hlávkový šalát, strúhaný syr, to všetko v plastových baleniach má uložené na sporáku, čo mi neprekáža, aj keď chvíľami mám pocit, že všetky tie nemotorne uložené balíčky môžu popadať na zem. Kay je však odhodlaná predviesť varenie hodné profesionála a zabalené potraviny jej fandia, udržia sa na sporáku.
Dáva variť štyri vajíčka a ja sa teším, že otočí správnym kolieskom na sporáku, vďaka čomu predídeme vareniu ostatných ingrediencií v plaste. Na sporák položí tanier a začína ukladať ingrediencie na šalát. Keď krája šalátovú uhorku, fascinuje ma, že nonšalantne porušuje pravidlá šéfkuchárov a reže ostrím noža smerom k prstu. Očividne je s tým duševne vysporiadaná, krája tak aj ostatnú zeleninu a smeje sa, má očividne dobrú náladu. Ak niečo zabudne, never mind, don´t worry, zas sa smeje, hovorím si, bože, toto je tak upokojujúce, pokojne s ňou pôjdem kradnúť aj tie kone.
Zelenina je uložená na tanieri a vtedy Kay vysvetľuje, že treba vytvoriť miesto pre kuracie stehno. WTF? Čiže kurací šalát je šalát plus pečené kuracie stehno? Aké dômyselné, na to by som veru neprišla. Nožom postrkuje zeleninu na tanieri, nech sa trošku pomkne a uvoľní miesto pre stehno, ktoré sa tam vďaka strihu z ničoho nič objaví. Škoda. Prišla som určite o obradné ukladanie hendikepovanej kuracej nôžky na tanier a v duchu premýšľam, či tento úkon urobila pomocou vidličky nemilosrdne zabodnutej v stehne alebo vzala nôžku do rúk a s nehou ju tam uložila. Chýbajúci úkon sa stáva dierou v mojich spomienkach na jej famózne video, akýmsi imaginárnym hrobom, v ktorom umierajú všetky veci, ktoré sme v svojom živote nemohli vidieť. Never mind.
„A čo paradajky?“ napadne mi odrazu a Kay, ako keby sme boli duchovne prepojené, vysvetľuje, že paradajky do šalátu nedala, lebo ich nemá rada. Bože, aké jednoduché. Kay, ty si urobila môj svet jednoduchším, než sa mi zdal doteraz.
Púšťam si plná očakávania ďalšie video, ktorého názov Hot dog and tagliatelle ma dostáva do kolien. Hot dog a cestoviny? To aj bez receptu pôsobí vzrušujúco.
Poďme na to rýchlejším tempom. Všetky ingrediencie sú opäť naukladané na sporáku a tak sa toto miesto pre mňa stáva kultovou záležitosťou na varenie. Sporák ako multifunkčný pomocník. Práve som sa zamilovala do jej krájania jarnej cibuľky. Kay ju najprv zbaví suchých koncov rúrok a potom oskalpuje ako Indián vlasatú časť hlavy svojho nepriateľa. Všetko robí dôkladne a aj keď trochu ťažkopádne, je v tom ohromná energia a chuť dostať jarnú cibuľku pod celoročnú kontrolu. Spôsob, akým trhá bazalku, ma núti premýšľať nad tým, ako sa správam k prírode, keď si kráčajúc po lese mimovoľne odtrhnem stebielko trávy. Zahanbila som sa a sľubujem si, že trávu a bazalku budem trhať vždy len vtedy, keď ju budem naozaj potrebovať k životu. Hot dog sú párky z konzervy, bože, to mi nenapadlo. Výsledkom varenia je omáčka s kúskami jarnej cibuľky, párok z konzervy a do toho nahádžeme uvarenú cestovinu, začínam chápať, že stať sa nekorunovanou kráľovnou varenia v Anglicku, kde okrem Jamieho Olivera nevie variť nikto, je celkom easy. Na druhej strane, Kay varí v neskutočne skromnom priestore, používa lacné suroviny nakupované v reťazcoch a je to niečo celkom iné ako variť v kuchyni s nadčasovým a funkčným dizajnom, ktorú navrhol architekt a vy ste do toho vrazili slušný balík.
Poďme ďalej, máme tu recept na Califlower Cheese. Bešamel urobí sediac pri sporáku, hrčky v ňom jej nerobia problémy, dobre, už ani ja sa nebudem stresovať, páči sa mi, keď nalieva mlieko do hrnca, vykrikuje oduševnene: Drip, drip, drip. Neviem, čo znamená ten pokrik, ale fascinuje ma rovnako ako jej horlivé vysvetľovanie, že nádoba, v ktorej bude zapekať, nie je plastová a na dôkaz ešte zacinká vidličkou o nádobku.
Prekvapí ma poznatkami o karfiole a jeho listoch. Ľudia ich často vyhadzujú, vidím to aj v reťazcoch, kde ošklbú karfiol, aby domov nenosili zbytočný biologický odpad a to vám aj Jamie Olivier povie, že listy z karfiolu nepatria do koša, pretože obsahujú dvojnásobok bielkovín než samotný karfiol, takisto viac železa a vápniku ako karfiol. Kay to vie, poctivo odkrajuje listy od hrubej stonky a posťažuje sa, že dnes sa už karfiol predáva s minimom listov. Naozaj, väčšinou ho kúpite osekaný o to najlepšie, čo táto zelenina prináša. Na záver varenia sa dozvedám, že jej najobľúbenejšia korenina nie je petržlen, ako by sa zdalo, ale bazalka. Milé. Premýšľam, či mám obľúbenú koreninu a keďže nemám, pokúsim sa k nejakej vytvoriť si taký srdečný vzťah ako má Kay.
Pozerala som zbežne ešte ďalšie videá a dozvedám sa, že korenička má označenie P nie ako People ale Pepper, množstvo korenia a soli má často pripravené buď na tanieriku alebo v plastovej nádobe, aby sa jej priamo pred kamerou neusypalo do jedla viac než treba. Šokuje ma, keď vyleje konzervu lacnej kuracej polievky do omáčky na cestoviny, pobaví, keď broccoli vysloví ako Brooklyn a dojme, keď na Fish pie navrství strúhaný syr len na jeho tretinu, lebo syn nemá rád syr. Nech varí akokoľvek grambľavo a to teda varí, vzhľadom na vek a dlhoročné varenie nie je vidieť ktovieaké nadobudnuté zručnosti a progres, ako by povedala moja babka, žiaden grif. Čo sa jej však nedá uprieť, je jej úprimný prejav a absolútna pohoda pri varení a ako ocenil jeden z fanúšikov, šéfkuchár s tridsaťročnou praxou, je dobré ukázať ľuďom, ako si môžu navariť aj s naozaj obmedzeným finančným rozpočtom. A s minimalistickou kuchyňou, dodávam k tomu ja. Netreba upozorňovať, že na Kay vidíš, že do varenia sa celá vkladá, baví ju to a chvíľami mi pripadá celkom ako taký Chuck Norris vo varení.
Bajuska2510, mala si pravdu, toto bolo rozhodne na celý článok. A to som ešte nezachytila všetky myšlienky, ktoré mi napadali pri pozeraní jej videí a kvôli ktorým som si skomplikovala varenie nedeľného obeda, nakoľko som zamyslená vložila marinované karé do rúry a nevšimla si, že som nastavila podstatne nižšiu teplotu a neskôr som sa usmievala na hladnú rodinu, že never mind, nevadí, dobre bude, len meškám s obedom.