Ako som sa dostal ku knihám o KĽDR? Sedím si tak nič netušiac v nemenovanom kníhkupectve s kaviarňou a zrazu zaostrím, zaujala ma červená kniha s témou Severnej Kórei. Spomenul som si pri tom na knihu Dokonale utajená Korea od Jiřího Janoša. Zistil som či je kniha dostupná u môjho obľúbeného distribútora, objednávam a (ne)trpezlivo čakám na SMS. Kniha, ktorá roztočila kolotoč nákupov dorazila a ja vám predstavím knihy, ktoré som zatiaľ o Severnej Kórei čítal.

 

Bradley Hope: Rebel a kráľovstvo

Autor je spoluautorom bestsellerov „Billion Dollar Whale“ a „Blood and Oil“. Rovnako bol reportérom pre The Wall Street Journal a korešpondentom na Blízkom východe. Kniha je skutočným príbehom o pokuse zvrhnúť severokórejský režim. Popisuje sa v nej príbeh Adriana Honga, ktorý založil niekoľko organizácií, pomáhajúcich utečencom z KĽDR. V knihe sa pekne ukazuje ako sa postupne radikalizuje. V spolupráci s Christopherom Ahnom a severokórejskými utečencami organizujú úteky občanov KĽDR a zároveň usilujú o zmenu režimu. Táto snaha vyvrcholila 22. februára 2019 obsadením veľvyslanectva Severnej Kórei v Madride organizáciou Slobodný Čoson. Veľmi dobre spracovaný skutočný príbeh. Pretože sú v knihe dobre vysvetlené súvislosti, aj napriek závažnej téme sa dobre čítala. Príbeh je stále aktuálny, občas naň narazíte aj v novinách.

Téma ma zaujala a aby som lepšie pochopil situáciu v Severnej Kórei, začal som hľadať na nete a objednal som si pár ďalších kníh.

 

Serin Čche, Čihjon Pak: Můj život v Severní Koreji

Serin Čche je juhokórejská spisovateľka a aktivistka v oblasti ľudských práv. Žije striedavo v Londýne a Soule. Knihu napísala na základe rozprávania severokórejskej utečenkyne Čihjon Pak. Rozprávanie sa zameriava na život v krajine, na to ako pomaly upadá, ako je silno zakorenené kastovníctvo a podobné hnusy. Všetko je popísané cez osobné zážitky. Kniha odhaľuje ako sa agilná žiačka postupne mení na nepriateľku režimu. V autorských vsuvkách sa rovnako dozvedáme ako sa vyvíjal vzťah týchto dvoch žien. Jedna z Južnej a jedna zo Severnej Kórei. Ich svety nemôžu byť odlišnejšie, tak sa popri knihe učia rozumieť jedna druhej a tomu, že sú jeden národ. Veľmi silná kniha.

 

Loretta Napoleoni: Severní Korea a dynastie Kimů - Nepřítel, kterého rádi nenávidíme

Autorka je talianska novinárka a politická analytička, ktorá sa zameriava hlavne na témy financovania terorizmu. Počas čítania som mal veľmi rozpačitý dojem. Obsahom je podrobný rozbor situácie v krajine. Tento nám má pomôcť pochopiť Kimov a režim v Severnej Kórei. Niekedy sa mi zdalo, že sa na niektoré veci pozerá až príliš empaticky. Na druhej strane súhlasím s ňou, že nemôžeme mať krvavé oči a vymýšľať si veci, ktoré sa technicky nemohli stať. A ani sa nestali. Bolo to dlhé premýšľavé čítanie, podporené dohľadávaním informácií z rôznych zdrojov.

Zaujímavá informácia o autorke je, že v 80. rokoch pracovala v Maďarskej Národnej Banke na konvertibilnom forinte.

 

Nina Špitálníková: Svědectví o životě v KLDR

Wikipédia označuje autorku za českú koreanistku, spisovateľku a odborníčku na KĽDR. V roku 2011 a 2012 sa zúčastnila študijných pobytov na Univerzite Kim Il-songa v Pchjongjangu. Obsahom knihy sú rozhovory so siedmimi utečenkami a utečencami. Všetci žijú v Južnej Kórei, potom keď utiekli zo Severnej Kórei. Je celkom pochopiteľné, že detailmi úteku sa dotyčné osoby nezdôverujú. Optikou Stredoeurópana sa niekedy ťažko hľadajú sympatie, napríklad pre pašeráka, alebo ženu, ktorá celý čas chváli Kim Ir Sena, avšak pokiaľ čítate knihu s porozumením a s istou, aj keď veľmi maličkou znalosťou pomerov, tak postupne začnete, teda ja som začal, chápať tú obludnosť systému. Veľmi ťažké čítanie na premýšľanie.

 

Lien Lin: North Korea Travel Agent

Autorka(ky?) je na internete nedohľadateľná, v knihe sa spomína meno editora. Kniha vyšla v češtine, nie je to žiaden preklad. Anotácia hovorí: Eště pořád máte šanci o tom nevědět, nečíst to a zůstat v klidu. Žila byla jedna holčička, narodila se v pracovním táboře, ale pohádka to není. Aby to peklo přežila, musela nejprve zemřít.... Kniha hovorí o dievčatku, narodenom v pracovnom tábore v Severnej Kórei, ktorá sa po tragédii v rodine miestneho papaláša ocitne ako náhrada za mŕtve dieťa. Kniha od začiatku nasadila rýchle tempo a pomerne hrôzostrašne popisuje život a metódy v KĽDR. Návštevy tajných, donášanie, zabíjanie, teror. Príbeh sa rozvíja, ako dievča rastie a začína sa objavovať fantasy linka, alebo autorkina predstavivosť. Aby ste mi rozumeli, v hlave dievčaťa sa postupne objavia 2 hlasy, ktoré radia, pomáhajú a aj sa navonok prejavujú. Aj romantická linka je trochu pritiahnutá za vlasy. Záver sa mi zdal trochu vykonštruovaný a ako keby narýchlo ukončený. Relatívne pozitívne. Potom príde posledná kapitola. A z tej mrazí. Kniha sa veľmi rýchlo čítala, hltal som ju očami. Podľa poznámky v závere knihy to vyzerá, že kniha bola poskladaná z viacerých príbehov Severokórejčanov.

Veľmi ťažká téma ma dostala, tak som začal ešte intenzívnejšie hľadať knihy z prostredia KĽDR. Našiel som pár ďalších, ktoré som zakúpil. Chcem si však dať pauzu a po prestávke sa do nich pustím. Ak bude záujem, napíšem niekedy pokračovanie.