Ďalší príspevok o knihách, ktoré som nedávno dočítal. A nie, nebude to o Severnej Kórei. Tentokrát sa väčšinou stretli knihy, ktoré majú niečo spoločné s armádou, vojakmi, vojnou, alebo tak nejak. 

Prvá kniha je zelená. Ehmm, vojenská. Lebo ju napísal James F. Calvert, americký admirál, ktorý slúžil v ponorkovom vojsku. Po druhej svetovej vojne sa okrem iného zúčastnil projektu, ktorý skúmal možnosti plavby pod ľadom, vrátane vynorenia sa. Na jednej z nich (USS Skate (SSN-578)) sa dostal až na Severný pól. 4800 kilometrov za 12 dní.                                                                                        V knihe Tichá plavba popisuje svoje začiatky, keď bol v roku 1943 pridelený na útočnú ponorku USS Jack, s ktorou absolvoval 8 bojových plavieb. Kniha je napínavo napísaná, niekedy som bol vtiahnutý do deja rýchlejšie než by som si myslel. Z knihy cítiť hrdosť, takú národnú a vojenskú. Ak vás zaujíma druhá svetová vojna, je to čítanie presne pre Vás.

O Petrovi Kijabovi sa toho veľa na internete nedozviete, len to, že je to bývalý vojak Francúzskej légie a napísal 3 knihy. Kniha Kontraktor popisuje ako podpísal kontrakt s Francúzskou légiou, keď ho odmietli prijať k výsadkárom. Popisuje svoje skúsenosti s výcvikom, tiež so službou v légii a ako kontraktor pre súkromné spoločnosti po opustení légie. Chýbalo mi trochu viac osobných zážitkov z toho obdobia, chápem však, že keď ste viazaný mlčanlivosťou a ešte ste kontraktom s légiou porušili zákon, ťažko je byť veľmi otvorený. Miestami bola kniha moc vojensky zelená, čítala sa dobre. Určite si našla svojich čitateľov.

Elizabeth Ziemska je dlhoročná je redaktorka, editorka a spisovateľka. Úžasný Mandelbrot je jej prvá kniha.  Témou je prenasledovanie Židov počas a pred druhou svetovou vojnou. Benoît Mandelbrot, židovský študent a veľmi šikovný matematik čelí šikanovaniu v škole od svojho spolužiaka. Do Francúzska prichádzajú fašisti a jeho vlastný osud a osud jeho rodiny je veľmi neistý. Keď ho rodičia aj s bratom pošlú do bezpečia, pokúsi sa ochrániť svojich najbližších pomocou židovských a matematických kúziel. Kniha je poprepletaná matematickými vzorcami a definíciami, tak sa trochu ťažšie číta. Ja s matematikou ani logikou problém nemám, tak som bol spokojný.

Život sa s Ulrichom Alexander Boschwitzom veľmi nemaznal. V roku 1935 emigroval do Švédska, odtiaľ do Nórska a následne do Francúzska. V rokoch 1937/38 žil v Luxembursku, odkiaľ po vyhostení zamieril do Belgicka. Potom sa presťahoval aj s mamou do Anglicka. Po vypuknutí druhej svetovej vojny byl internovaný na Isle of Man. Po čase sa britská vláda rozhodla deportovať internovaných mužov do zámoria, ocitol sa v tábore v Novom Južnom Walesi. Pri návrate do Anglicka sa 29.9.1942 nachádzal na lodi MV Abosso, ktorá sa po torpédovaní nemeckou ponorkou U-575 potopila a on zahynul.

Rukopis knihy Cestujúci bol napísaný v roku 1939 veľmi rýchlo za 4 týždne. Následne sa stratil asi tak na 80 rokov. Kniha ukazuje príbeh úspešného židovského obchodníka Otta Silbermanna, ktorému počas Krištáľovej noci v roku 1938  do domu vkročili fašisti. Vtedy sa mu zrútil svet a veľmi rýchlo zistil, že mu nikto veľmi nepomôže, tak začal utekať. Konkrétne cestovať vlakom z jedného kúta Nemecka do druhého. Pokúsil sa neúspešne o útek za hranice... Kniha veľmi pekne ukazuje ako strach pomaly paralyzuje človeka až...

Petra Klabouchová je česká spisovateľka, novinárka a  tiež pracuje v hudobnej oblasti. Kniha Ignis fatuus je zasadená do prostredia Šumavy v čase socializmu, kde ožívajú mystériá. Alebo je to západná diverzia? Je ustanovený vedecký tím, ktorý to má preskúmať. Každá osoba z výpravy si nesie svoju minulosť v sebe, niekedy dosť temnú minulosť. A Šumava dokáže zamiešať vedomím. Je to veľmi temný, mysteriózny príbeh. Veľmi dobre sa čítala, raz-dva ma vtiahla do deja.

Čo záverom? Možno len to, že snáď som Vás inšpiroval.