Nevrešti I.! Slipkový triatlon - prijímač.

 

Bum, bum, bum! Námestím sa rozlieha zvuk bubna, v zovretom šíku pochodujú za Toytou veliteľa gardisti v maskáčoch vzor 2022. Toyota zastavuje s pískaním bŕzd, až veliteľovi lupne v pleci, sužovanom starým zranením z potýčky o krémeš v bare. Veliteľ vyťahuje megafón:

Slobodní, zatiaľ neozbrojení občania!

Aj vy zovšadiaľ počúvate o otepľovaní, radnica vám zakazuje napustiť si bazénik, nemôžete ísť do kaviarne, lebo na ulici je zase nejaký prajd? Po okolí sa potulujú bandy lekárov a inžinierov, miznú vám kozy a ovce, polícia odmieta prijať oznámenia o znásilnení pivnice, prízemia, aj prvého poschodia?

Pridajte sa k nám, do Gardy a spolu to zmeníme!

Pohľad veliteľa sa stretne s mojím a tu náhle pocítim ono mužné volanie vlasti a tradičných hodnôt Sparty. Podpíšem! Zástavník mi podáva prihlášku a oznamuje termín a miesto konania základného výcviku - základňa pri jazere Garda, september 2024.

Deň prvý, jazykový kurz. Seržant na recepcii mi plynulou talianskou angličtinou rýchlo vysvetlí, kde zaparkujem neobrnený transportér: via panoramica, rechts, brm - brm. Daľší seržant v kantíne po chvíli pochopí, čo mi prekáža na bežnom chlebe a pečive a posiela subito pomocníka po niečo senza glutine.

Deň druhý, začina topografická príprava, podľa digitálnej mapy plánujem okruh k jazerám Ledro a Idro, kde ma čaká opičia dráha a plávanie na čatársko absolventských 200m. Raz to snáď dám aj na kapitánske 2 km denne. Už pvá disciplína triatlonu, šoférovanie po horskej ceste s neprehľadnými zákrutami ma utvrdí v správnosti rozhodnutia stať sa Gardistom, uhlíková stopa dvojlitra na jednotke a dvojke je krásna. Do cesty sa nám v protismere vrhajú samovražední cestní cyklisti, jeden predvádza zaujímavý balans, nejako to dorovná a vráti sa na svoju stranu. Až prevezmeme moc, zbavíme sa tejto pliagy na dvoch kolesách, Vodca niečo spomínal aj o táboroch pre kitesurferov. Zástupca pre veci politické sa najprv chcel zbaviť kolobežkárov, Vodca však vie svoje a pohŕdavo si odfrkol: nechajte ich, rozbijú sa aj sami na prvom vyššom obrubníku alebo valoretardéri.

Konečne po hodine jazdy jazero, aj parkovisko pri opičej dráhe je označené a zadarmo. Už teraz mám tričko aj slipky celé prepotené. Nevrešti! Predpisovo sa ustrojím, vzhľadom na teplotu okolo 30 stupňov veliteľ povolil taktické kraťasy. Podľa fotiek som aj tak zvolil dlhé nohavice. Navliekam si postroj, prsný úväz, pripínam tlmič a odsedák, nahadzujem ruksak, nasadzujem prilbu. Na začiatok feraty je to pár minút lesom, sprevádza ma navigátorka s úmyslom dokumentovať moje hrdinské činy.

Klik - klak, cvakám karabinky na istiace lano, ferata je označená ako náročnosť D, najľahšie je A. Toto má byť krátka trasa lesom, nejaké D už mám polezené, tak to bude malina. Čo to? Kam mám dať pravú nohu a prečo je skala v previse a ruksak ma ťahá dole? Stať sa Gardistom nebude také jednoduché, ako som si myslel... Pripínam sa odsedákom, nech si ruky odpočinú. Zjavne som podcenil zhybovú prípravu. Po chvíli pochopím úmysel staviteľa feraty, nájdem tie správne pevné body a pokračujem už plynule. Po každej tažšej časti je možnosť vzdať sa a ustúpiť lesom, to by ale znamenalo dishonorable discharge. Nevrešti! V záverečom traverze sa naskytnú pekné pohľady na jazero, ktoré mi kazia len dve veci: kvapkajúci pot spod prilby, sprvu len keď skloním hlavu, neskôr trvalo stekajúce kropaje a nejaké vrieskanie. Samozrejme, všetci prejdú feratou potichu, len nejaká česká banda si musí uvoľňovať napätie hlasným krikom a hodnotením náročnosti trasy. Po hodinke a pol som späť pri aute, chystám sa na poslednú časť triatlonu, ktorou je plávanie v slipkových plavkách v jazere, nadmorská výška 655 metrov, teplota 23 stupňov. Úplne prepotené oblečenie (Nevrešti!) si prezliekam za dverami auta a konečne sa príjemne schladím. Jazero je povestné svojou čistou a priehľadnou vodou, len pre deti príliš vhodné nie je, aj blízko brehu tvorí dno strmý kamienkový svah.

Daľšia zastávka je pri jazero Ledro, kde si dáme ako správni Gardisti kávu a pokračujeme cez 3km dlhý tunel späť do kasární na menáž. Jazero je prepojené tunelom a potrubiami s jazerom Garda a tvoria prečerpávaciu elektráreň podobného druhu, ako Čierny Váh. Samotná budova elektrárne pri jazere svojou secesnou architektúrou zaujímavo dopĺňa panorámu prístavu v Garde.

Námet na diskusiu: Má Vodca na bojovej zástave Gardy na sebe taktickú športovú podprsenku, taktické vyťahané tielko alebo taktické šatočky?

Zopár odkazov na záver

Feraty Fregio a Ginestre https://alpskyvudce.cz/ferrata/Ferrata_Fregio_und_Ginestre

Pri jazere je ešte jedna ferata Sasse, v podstate vyhliadkový chodník nad jazerom, tam som už nešiel https://alpskyvudce.cz/ferrata/Ferrata_Sasse

Vodná prečerpávacia elektráreň Garda - Ledro https://cs.wikipedia.org/wiki/Vodn%C3%AD_elektr%C3%A1rna_Ponale