Poniektorí, čo občas sledujú a čítajú si nemohli nevšimnúť, že umenie zaujať spočíva v tom, že sa to dá aj netradične. A preto keď vám tá pekná zubná asistentka na vaše nesmelé pozvanie nakoniec kývne, že teda no dobre, je namieste sa prekonať, sushi a podobné nechutnosti na rande to je predsa otrepané a keďže my sme lepší, tak vyčarujeme túto úžasnú poľskú polievku. Ako vidno v príklade servírovania, na vrch dávame vajce na tvrdo, a to v prípade rande veľa naznačuje ☝️.

S takým žurkom, je to ako s gulášom, mäsové ingredincie sa líšia (klasika je hovädzí, low cost je bravčový, ultra low cost gulášová polievka, level fajnšmeker je z diviny, level ultra fajnšmeker z Očovej je medvedí... a tak ďalej). Takže do finálnej podoby polievočky môžete dať rebierka, klobásku, bôčik, alebo všetko, alebo len vajce... je to na vás. Čo je ale vždy súčasťou žurku, je zákvas. Zákvas je z múky, vody cesnaku, korenia, dá sa urobiť aj doma, ako napr. tu: https://www.youtube.com/watch?v=huraOVOPdvs

Ak ale nemáte doma takúto poľskú Dorotku, na to čas,dá sa takýto aj kúpiť, v podstate hocikde v Poľsku, vyzerá to takto a stojí to v prepočte asi tak 62 centov:

 

Okrem toho budete (na cca 3 litre polievky) potrebovať:

cibuľu – stačí 1 ks

maďarskú klobásu  1 takú porádnu

bielu klobásu – 3 kúsky

bobkový list – 1 ks

nové korenie – 2

chren tak za lyžičku

cesnak 1 strúčik

majorán  tak do dlane, prečo do dlane sa dozviete nižšie

trošku sladkej smotany

údené – rebierka (ak máte pšika alebo pšiku kosti z polievky neurazia), bôčik, krkovička a hocičo iné

vajca na tvrdo  čím viac tým lepšie, vajcoch na tvardo ňeni nikdaj dosť, ako variť vajca na tvrdo nájdete tu:

https://www.dailymale.sk/articles/dailygastroexpert-robime-kvasne-grule-na-prve-rande_6068

 

Cibuľu ako tradične nakrájame na jemno, opražíme dozlata, pridáme na jemno nakrájanú maďarskú klobásku (poliaci klobásu s paprikou nedávajú, ale toto je náš žurek, slovenský a žiadny iný a tak do základu šmrncneme trocha maďarskej klbásky, boha tu).

Keď je to v stave ako na praženicu, zalejeme vodou a 15 minút na jemnom vare v základe povaríme bielu klobásku a rebierka plus ostané údené dary prírody a zemiaky. O zemiakoch platí to isté, čo o maďarskej klobáse vyššie, poliaci ich tam nedávajú, ale my sme ako obyčajne originálni, a okrem iného takým zemiačikom vareným spolu s údeným našinca nezarmútiš.

Žiadne pecky, bomby, len tak aby klobáska nepraskla, keď máme povarenú bielu klobásku, vyberieme ju a do základu prilejeme kvások. Balenie na foto vyššie vám v pohode vystačí na 2x trojlitrový hrniec.

Potom pridáme utretý strúčik cesnaku a za lyžičku chrenu.

Po niekoľkých minútach prichádza vraj le grande krok a to dochutenie majoránom. Všetci poliacia to robia tak, že sušený majorán si nasypú do dlane a trú ho pored tým než ho prdnú do polievky. Tak som trel aj ja, úprimne či to malo potom nejakú viac majoránovú chuť... no neviem. Ale robia to tak všetci poliaci, tak dobre. Na druhej strane, ak varenie žurku pojmete ako súčasť rande, takýto ťah vyzerá dosť profesionálne, pretože technologicky pozostáva varenie žurku z prípravy základu na praženicu a varenie klobásy/mäsa a vo finále varenie všetkého dokopy v tekutine. Ale keď si potriete majorán v dlani, hneď to evokuje vašu gastroerudovanosť a to sa na rande oplatí...

 

Medzitým začneme variť vajcia a pomaly pripravovať servírovanie, pri žurku to či postojí nie je až tak podstatné, samoška je to lepšie, ale tu to až tak nevadí. Servírujeme ideálne do takých tých hlbokých talianských tanierov so širokým okrajom, pekne to vyznie, a veľký tanier evokuje hojnosť a to tiež na rande chceme prezentovať.

Posledným krokom prípravy je pridanie trochu sladkej smotany, dodá to žurku takú jeho typickú farbu. Bielu klobásku, ktorú máme uvarenú bokom nakrájame na krúžky a vrátime do nášho výtvoru. Ja osobne mám rád husté polievky, tak som do základu pridal ešte trochu solamylu. To je na vás.

 

Podávame spolu s vajíčkom na tvrdo, pre efekt môžete na doštičke nechať zopár koliesok klobásky. No a samozrejme taká nasekaná pažítka tiež nie je na zahodenie, k servisu prihoďte trochu kyslej smotany do mištičky ako variáciu.

 

Ak by ste sa chceli inšpirovať, tak na jútube je asi tak 2 865 365 videí o žurku, do vyhľadávača odporúčam zadať: Pyszny Żurek. Áno, poliaci majú Ž s bodkou namiesto mäkčeňa.

 

Vidíme si nabudúce!

 

P.S.: Žurek je vďačná polievka, a to aj v prípade že vaša vysnívaná zubná asistentka sa na rande buď nedostaví, alebo to dojebete sa rande nepodarí a ona odíde. V takom prípade vám zostane mrte výbornej polievky a mäsa, takže môžete smútok zajedať, a ak máte pšiku môžete ju nadájať do sýtosti kosťami z rebierok, nemá tvár vás bude milovať a určite neodíde. A hlavne si nacvičíte, čo vás čaká v starobe po večeroch namiesto sexu...