Ako každý vie, ultimátnym snom každej ženy je mať dvoch chlapov naraz - jeden by žehlil a druhý by varil. Na druhom mieste je žrať a nepribrať. No a vďaka americkým vedcom si dnes ženy môžu tento sen splniť. Teda vlastne mohli by, nebyť zlého Bruselu a jeho diktátu. No ale poďme na to pekne postupne.

Ak by ste zašli do kuchyne a pozreli sa do dózy s cukrom zblízka, ale naozaj veľmi zblízka, uvideli by ste presne toto. Pre nás sú ale podstatné hydroxylové skupiny. To sú tie, ktoré sú na obrázku označené ako OH. No a americkí vedci dostali v roku 1968 zaujímavý nápad. Čo keby zo sacharózy tie hydroxylové skupiny dali preč a nahradili ich nenasýtenými mastnými kyselinami?

No vzniklo to, čo je na obrázku vyššie, teda Olestra. Ako vidíte zo sacharózy už nevytŕča OH, ale OR, pričom O znamená oxygenium (kyslík) a R znamená v organickej chémii reťazec, teda v tomto prípade vyššie spomenutá mastná kyselina. V praxi to znamená, že cukor (sacharóza) sa premenila na lipid (alebo také niečo).

 

Výhodou molekuly bolo, že bola tak veľká, že ju na maturitné tablo museli fotiť z lietadla nedokázala prejsť zo zažívacieho traktu do krvného obehu. Takže naše telo  ju proste vysralo vylúčilo. A pritom táto molekula stále dokázala dodať nášmu telu ten potrebný pocit smaženej chuti.

 

Čiže ak by niekto potreboval akútne schudnúť do plaviek a nevie sa vzdať vyprážaného kalorického balastu, tak Olestra je pre neho ideálna prísada.

 

Ako som už ale spomínal, Olestru v EÚ nekúpite. Prečo? Kvôli úzkostlivým bruselským byrokratom a rôznym snehovým vločkám. Olestra má totiž tú vlastnosť, že naše telo ju nevie stráviť. To som už naznačil. Problém ale je, že ak to s ňou preženiete, tak sa zoseriete z podoby. Presnejšie dostanete tukovú hnačku. Naše telo totiž v prítomnosti neznámej nestráviteľnej molekuly začne panikáriť a inštiktívne začne pociťovať veľkú potrebu túto látku vylúčiť. Čiže ak si nedáte pozor, tak skončíte na záchode, modliac sa k svätému Bonaventúrovi.

 

Ďalšou drobnou nevýhodou tejto substancie je, že sa v nej rozpúšťajú vitamíny A, D, E a K. Keďže naše telo nevie Olestru spracovať a rovno ju vylúči, spolu s ňou vylúči aj tieto vitamíny. Ale keďže som nenašiel žiaden záznam o tom, že by niekto v dôsledku dlhodobého jedenia olestry umrel na nedostatok vitamínu A, predpokladám, že to nebude až tak zlé.

 

V každom prípade ale vidíte, že ak naozaj chcete schudnúť do plaviek, skratky vám nepomôžu. Musíte sa spoliehať len na zdravú životosprávu, pevnú vôľu a ozempic. A keby nepomohlo ani to, tak liposukcia to istí.

 

Disclaimer: Autor nie je chemik, takže tento nekopírujte od slova do slova, keď budete s dieťatkom písať nejaký stredoškolský referát. Hlavnú myšlienku článku ale dúfam všetci pochopili - hnačka má byť slovenská a žiadna iná, tak ak sa chcete zosrať, tak si radšej namiesto amerických vymýšľaníc dajte radšej tradičnú slaviensku borovičku s kefírom.

Zároveň by som sa chcel poďakovať Dunde, ktorá  už dávno odišla do diskusného nebíčka, za to, že si našla čas a skonzultovala to so mnou po chemickej stránke. Síce som bol štvrtý na krajskom kole chemickej olympiády, ale jednak to vtedy bola anorganická chémia a dvak sme sa tam v ten rok prihlásili len traja. Takže pripomienky odborníčky na organiku sa mi hodili. Ak tam ale predsa nájdete chybu, bude to preto, lebo som ich nevzal na vedomie.