Prológ

Kedysi začiatkom leta 2024 sa na internete objavila informácia, že v istom malom meste neďaleko Trnavy, sa v druhej polovici augusta uskutoční podujatie s veľavravným názvom: Sviatok piva. Ako správne tušíte, bolo to v Myjave. Keďže v tom čase sa autor a niekoľko jeho kamarátov nachádali v chalupe na Myjavských lazoch a do centra mesta to bolo taxíkom 10 minút, rozhodli sa, že v rámci etnologickej terénnej práce pôjdu akciu vedecky preskúmať a aktívne za zúčastnia tejto bohusatanmilej slávnosti.

Bolo krásne počasie, horúce leto a partia bola lenivá kráčať 30 minút do centra mesta pešo, tak si zavolali taxík. Po pár minútach jazdy vystúpili na námestí. Zbežne preskúmali terén, našli pódium, pivné stánky, prívesy s pouličným jedlom, stoly a lavičky a pre istotu začali hľadať miesto na sedenie niekde v tieni. Teplota mohla dosahovať príjemných 32 stupňov celzia. Všetko vyzeralo tak ako sa patrí.

Zaujímavosťou Myjavského námestia je malý, ale veľmi pekný, voľne prístupný akvapark.

Teda aspoň myslím, že to je akvapark, lebo bol som už vo všelijakých gigantických a vymakaných akváčoch, takže akvapark poznám na prvý pohľad a tento je taký ňuňuňu, maličký, čistý a predovšetkým zadarmo. Počas celého podujatia sa v tomto potôčiku s fontánou naháňali rôzni malí ľudia, bezstarostní, štastní, veselí, prázdninoví. Bol to zábavný pohľad a vystrájanie mladých občanov nikomu neprekážalo, dokonca sa tam chvíľu kúpal aj pes, francúzsky buldoček. Opýtal som sa ho: „Comment vas-tu? C'est une chaude journée d'été, n'est-ce pas?“ On odbrechol dačo neslušné, ale potom tam už len spokojne odfukoval (v rámci možností).

Po nájdení miesta, ktoré bolo aspoň čiastočne v tieni bolo treba začať koštovať ponuku pivovarov. Najskôr si členovia výskumného tímu zaobstarali náradie. Zvolili nie úplne ideálne poháre s objemom 0,3l, čo neskôr robilo trochu zmätok, pretože niektoré stánky čapovali 0,4l, iné zase 0,3l a tak sa všelijako improvizovalo.

Dosť bolo otravných (heh...) detailov nesúvisiacich s pivom, prejdime teraz k krátkemu, laickému zhodnoteniu nápojov, tak, ako sa snažil zapamätať si ich jeden nemenovaný člen družstva.

Vzorka číslo 1.: BÓBR, New Age West Coast IPA, 7.2% ABV, 16% EPM, pivovar Unorthodox brewing, spolupráca s nemeckými priateľmi z Yankee and Kraut. Na úvod ako stvorené, silné, ipovité pivo, načapované výborne, teplota, bublinkovosť super, chuť silná, skvelá, iskrivá, vôňa osviežujúca a zároveň veselá.

Vzorka číslo 2.: Detox 14°, fruit IPA, 6% ABV, pivovar Čierny kameň (Liptovské Revúce). Tento pivovar poznám a mám rešpekt a trochu aj obavy, kdesi som čítal negatívnu recenziu na ich produkciu, ale už neviem kde. Detox bol trošku sklamanie, chuť bola zvláštna, trochu kyslejšia ako som čakal, vôňa fajn, farba svetložltá a trochu zakalená. Neočarilo, ale nebolo ani vyslovene zlé. Načapované pekne, teplota a bublinky fajn.

Vzorka číslo 3.: Kdoulový kompot 10°, Fruit Ale, pivovar Louka, Louka (dedina na Morave, neďaleko Myjavy), vrchne kvasené pivo. Príjemný ovocný úlet, silná vôna po dule (to je také smiešne, dosť zabudnuté ovocie, s neskutočne silnou výraznou vôňou). Chuťovo sladšie, osviežujúce pivo. V pivovare Louka sme tento rok, so širším výskumným tímom absolvovali komentovanú prehliadku spojenú s degustáciou, veľmi príjemná akcia, pozdravujem týmto skvelého sládka, áno je to Marek Hudeček. Čau Marek!

Vzorka číslo 4.: Popeachi IPA 13°, pivovar Hellstork, ovocné pivo, IPA s broskyňami. Toto bolo trošku sklamanie, snaha o zaujímavé pivo sa nedá uprieť, vôňa zase fajn, ale chuťovo zvláštne, niečo tomu chýbalo.

Vzorka číslo 5.: Big Lemonski, Double Dry Hopped Lemongrass IPA, EPM 14%, ABV 5,8%. Pivovar Generál, Bratiška. Ach, Big Lemoski, naša láska <3 Nesklamal ani tentokrát. Toto pivo je určite hlavná hviezda sviatku piva. Chuť očarujúca, jemne horká, zároveň s jemnou sladkou bylinkovou dochuťou, úžasná, jemná, skvele načapovaná, pekne voňavá IPA, k dokonalosti už nechýba takmer nič. Čapované výborne, teplota a nasýtenosť ideálna. Zatiaľ jednoznačne víťazné pivo.

Vzorka č. 6.: Maxican Zwickl s limetou a soľou - 4,3%, ABV, 11% EPM, Unorthodox brewing. Tu sa už zľahka prejavila parciálna deteriorácia a zhoršená schopnosť objektívne posúdiť organoleptické vlastnosti uvedeného nápoja. Ja som bol zvedavý, ako môže chutiť pivo kde je štipka soli. Pivá štýlu Gose sa tak varia, vzniká tak vraj veľmi zaujímavá chuť. Jediné však čo si pamätám je, že pivo nebolo nijako mimoriadne zaujímavé a viem že som ho ochutnal (na untappd alebo ratebeer o ňom niet ani prd)...

Vzorka číslo 7.: Vyšťavenej 12° Session NEIPA, 4,8 ABV, pivovar Kojetín. Toto bolo celkom fajn. Zatiaľ prvá festivalová NEIPA, session, čiže nižší obsah alkoholu. Môže byť.

Vzorka č. 8.: One Piňacolada, sir! Fruit infused session IPA, kokos a ananás. Pivovar Generál. Tak toto bolo prekvapenie. Fantastická vec, voňavá, ovocná, kokosovo-ananásová, silná chuť, jemne zakalená farba pripomínajúca skutočnú ovocnú piňakoládu. Všetko ako má byť. Dokonalá lahôdka, ľahšie pivo, minimálna horkosť, skvele načapované, teplota a nasýtenie ideálne. Toto sme pili prvý krát (Big Lemonski už poznáme dávnejšie). Máme zdieľané prvé miesto s dvoma víťazmi, obaja z pivovaru Generál.

Vzorka číslo 9.: (goto vzorka číslo 1.)

Vzorka číslo 10.: Pineapple Express 11° session fruit infused IPA. Pivovar Generál. Toto bolo veľmi podobné ako ich piňakoláda, len ešte o trochu viac ananásové. Výborné. Alebo ešte rovnako výbornejšie... Určite. Generál je frajer. Vydarilo sa to. Môže byť. Hej, hej... hneváš sa na mňa? Pozri sa mi do očí!

Niekde po šiestej vzorke prišiel divný pocit, ktorý sme spoločne identifikovali ako hlad. Najvyšší čas niečo zjesť. Ja som využil ponuku z veselého červeného prívesu Vyzreté Mäso. Skúsil som pulled pork a batátové hranole, bolo to výborné. Fotky nemáme. Ostatní výskumníci skúsili cigánsku pečienku a ešte čosi iné (aspoň tak sa mi zdá...)

Neúprosne sa blížila noc a potom ako dohrala super hviezdna kapela Nocadeň (Nestrieľajte, kto ma budí?) nastal čas odchodu, zavolali sme taxík, so šoférom sme žartovali, nasmiali sme sa a vystúpili sme až pred chalupou, kde sme bývali. Dali sme si pár pív na dobrú noc a išli sme spať.

Epilóg

Dobre to dopadlo. Pekná akcia. Veľa zážitkov a o trochu menej spomienok. Málo fotografií. Na pódiu sa vystriedali viaceré kapely, ktoré však dosť hučali. Ako som už spomínal, hlavné hviezdy boli Nocadeň, mne to však nič nerobí, pred nimi celkom sympatická kapela Volume z Trenčína a aj Minority z Bratislavy. Až neskôr som sa dozvedel, že tam vrzúkala ešte aj skupina Hrdza. No to sme už boli preč. Aby som nezabudol, na podujatí som za zastavil na kus reči v stánku Beermalade a aj som ochutnal dve vzorky (z piva sa dajú vyrobiť marmelády, vedeli ste o tom?). Celý čas, až kým nezašlo slnko bolo horúco ako... ako v horúcom lete. Viac vzoriek sa asi nedalo ochutnať. Zaujal ma stánok Pivovarník Opitý Vlk, názov aj logo parádne, ale nestihol som degustovať. Najkrajšie poháre na ochutnávanie mal Pivovar Louka.

To je všetko.

Stretne mäsa na námestí. V Myjave... v auguste. Približne o rok.

Na zdravie!