Máloktorý z nás si vie predstaviť teplé letné dni bez oroseného poháru piva. A či už považujete pivo za dôležitú súčasť stravy, plnú vitamínov, alebo za ľahko alkoholický osviežujúci nápoj nejedenkrát ste sa iste zamysleli nad jeho pôvodom.
Láger, na rozdiel "teplých" pív, potrebuje špecifickú odrodu kvasiniek, ktorá vydrží chlad. Práve pôvod tejto odrody, ktorá dodáva pivu čistú chuť a viac alkoholu, sa podarilo vystopovať. Diego Libkindju v spolupráci s Chrisom T. Hittingerom našiel v hálkach patagónskych bukov predchodcu kvasinky, ktorá si nažíva v bavorských jaskyniach a podporuje dvestopäťdesiat miliardovú (USD) časť pivného priemyslu.
Pravdepodobne sa kvasinka dostala ku bavorským mníchom pomocou kontaminovaného dreva pred asi päť storočiami.